Agat

Noche y dia plymagat, Chihuahua, Mexiko.
Noche y dia plymagat, Chihuahua, Mexiko.

Agat är en kryptokristallin kvarts, vilket i stort innebär att det är en mycket finkornig sten av kvartsfamiljen. Egentlig agat är alltid randig på grund av hur den en gång i tiden bildades, men vanligen kallas även kalcedoner med olika färg och mönster för agater.

Mossagat, USA. Broman Jewels.
Mossagat, USA. Broman Jewels. Agat har många skepnader.

Den karaktäriseras av att den har vackra kontraster mellan fin transparens och tredimensionella inneslutningar av band, mossa, plymer och sagenit-nålar. Det är olika mineral som skapar dessa inneslutningar, så det är till exempel inte riktig mossa. Samma sten kan ha flera olika inneslutningar, vilket kan resultera i riktigt fina effekter.

Agaterna förekommer i nästan alla färgsättningar och kan ha de mest varierade mönster. Den är halvhård och lämpar sig väl som juvel.

Graveyard Point Plume agat, Idaho, USA.
Graveyard Point Plume agat, Idaho, USA.
Agat, sågad skiva.
Agat, sågad skiva.

Agat finns spritt över hela vår jord. I större mängder står den att finna i Mexiko, USA, Kanada, Brasilien, Marocko, Botswana, Sydafrika, Indonesien, Tyskland, Namibia, men finns t o m här i Sverige som fyllnader i hålrum i Dalarna.

Man finner agaterna som små eller större noduler, ägg- eller klotformade ”thundereggs” eller som sömmar inuti andra bergarter.

Eftersom agater är så spridda och säregna, så finns det många samlare runt om i världen. Det finns till och med en internationell förening för agatsamlare. Fina stuffer betingar höga priser och är mycket eftertraktade.

Det är också väldigt roligt att leta efter agater själv, i fält.

Agatnoduler, Mexiko.
Agatnoduler, Mexiko.
Agatnoduler från Idar Oberstein.
Agatnoduler från Idar Oberstein.
Sagenitagat. Med inklusioner av mineralet sagenit.
Sagenitagat. Med inklusioner av mineralet sagenit.

Här nedan listas olika fenomen i agat:

Tubagat
Agat noduler
Bandagat
Dendritisk agat
Eldagat
Plymagat
Sagenit agat
Mossagat

Några få agat material:

Indisk mossagat
Montana agat
Blå bandagat
Amethyst lace agat
Hart Ranch Bouquet agat
Horse Canyon agat
Laguna agat
Crazy lace agat
Brasilisk agat
Botswanaagat
Thundereggs
Death valley plymagat
Coyamitos agat
Idar-Oberstein agat
Cathedral agat
Graveyard Point plymagat
Agua Nueva agat
Marockansk agat
Gobiöken agat
Bull Canyon agat
Nipomo agat
.

Agat, historik

Namnet agat kommer från en historisk flod på Sicilien, Achates. På Sicilien förekommer främst en vacker breccierad jaspis, möjligen gjorde man för länge sedan inte skillnad på jaspis och agat, det kan då vara denna breccia som givit namn åt agat.

Agaten användes som ädelsten och ornamental sten tidigt i historien. Den användes senare även till kaméer och större sniderier.

Agat, kaméer och sniderier. Europa ca 1650.
Agat, kaméer och sniderier. Europa ca 1650.
Närbild
Närbild
Kamé.
Kamé.

Stensliparna i Idar-Oberstein i Tyskland var, och är, mycket skickliga agatsnidare. En stor industri växte upp i området.

Från början kunde man använda sig av sina egna agatfyndigheter lokalt, men när de sinade började man importera råmaterial från främst Brasilien. Än idag lever stensliparkulturen kvar i trakten.

Snidad vas i mossagat. Augsburg ca 1680.
Snidad vas i mossagat. Augsburg ca 1680.

Agat är en varierad och intressant ädelsten. Den lämpar sig väl använd som ädelsten i alla sorters smycken, möjligen kan den med tiden tappa sin glans om den används som ringsten eller i ett armband där den slits hårt.