Topas

Topas 48.80 cts.

Topas är en av de mest kända ädelstenarna. Den kommer i många olika färger; brungula, blå, färglösa och rosa toner.

Topaser, facettslipade ädelstenar. L A Museum of Natural History.

Topas är hårt och lämpar sig ypperligt till slipning och infattning. Den kan dock vara känslig för stötar pga inre klyvningsplan.

Man finner topas bl a i pegmatiter, dvs en storkristallin bergart där också kvarts och fältspat återfinns. Topaskristaller kan vara mycket stora och en del slipade topaser har också ansenlig storlek.

Blå topas, facettslipad juvel.

Det finns en hel massa benämningar på olika sorters topas. Här nämner jag några vedertagna varianter.

Imperial topaz

Imperial topaz är en benämning på en fylligt orange topas med röda toner, alltså en tvåfärgad topas; pleokroistisk, flerfärgad. Färgen bör vara mycket fyllig för att stenen ska få bli kallad imperial, tyvärr så missbrukas namnet och många stenar kallas imperial utan att egentligen vara det.

Blå topas

Blå topaser, slipade av Max Davis.

Blå topas kommer ibland i stora storlekar och det är en ganska vanlig ädelsten. Blå topas förekommer ibland naturligt, men nästan alla stenar på marknaden har fått sina olika blå färger genom att på konstgjord väg blivit upphettade och bestrålade.

Det finns otaliga olika blå nyanser av topas på marknaden – Swiss, London, Skye blue med flera.

Topas, 1082 cts.

Rosa topas

Rosa topas, facettslipad ädelsten, 54.50 cts.

Rosa topas har varit den mest värdefulla varianten historiskt sett, men pga av nya konstgjorda behandlingar så börjar den bli vanligare och därmed mindre värdefull.
Den kan nuförtiden verkligen lysa i den mest godisrosa nyans man kan finna.

”Mystic/Azotic topaz”

Därutöver finns också det som kallas ”Mystic topaz” och ”Azotic topaz”, vilket helt sonika är topas överdragen med en tunn film av titanium. Titan får olika färger beroende på vilken temperatur den utsätts för, därav får ”mystic topaz” regnbågens alla färger. Filmen på stenen nöts lätt bort. Jag skulle inte rekommendera denna sten annat än som en kul grej.

Många stenar har genom historien fått heta topas, fastän de egentligen inte varit det. Man kallar till exempel ibland rökkvarts felaktigt för ”röktopas”, bara för att det låter finare.

Grön topas marknadsförs också. Om det är en starkt grön färg så rör det sig sannolikt om en behandlad – diffusionsbehandlad – färglös topas. De finns gröna topaser naturligt, men de är ofta bara blekt gröna.

Tyvärr så finns det en hel del syntetisk topas i omlopp också.

Topas är ofta en ren ädelsten, dvs de har inte så mycket inneslutningar inuti, de kommer i stora storlekar och är hårda. Därför är topasen en väldigt användbar ädelsten.

Tillgängliga silversmycken och ädelstenar:

Silverörhängen med jadeit jade, granat och topas.
Silverörhängen med jadeit jade, granat och topas.