Celestin

Celestite Crystal Geoge, Sakoany, Katsepy, Mahajanga, Madagascar,17 x 12.5 x 9.5 cm. Image of http://www.hummingbirdminerals.com

Celestin har fått sitt namn efter den himmelsblå färg den ibland har. Den kan ha andra färger också, såsom gul, färglös, vit och grå, men det är den himmelsblå varianten som dominerar marknaden. Madagaskar har fin dylik blå celestin.

Celestin kallas även celestit.

Celestin, facetterad juvel. 6.61 cts. Madagascar.
Image courtesy of www.djraregems.com.

Som ädelsten återses den oftast i egenskap av samlarsten. Detta framför allt på grund av att den är mjuk och inte klarar det slitage som de flesta smycken utsätts för. Möjligen kan den klara sig i ett hänge eller örhängen som inte används varje dag.

2.5 x 3 x 1.5 cm – Thumbnail. Meckley’s quarry, Pennsylvania, United States. Image courtesy of http://www.dakotamatrix.com

Därför återser man celestin oftare som specimen på marknaden, dvs stuffer av mineral. Ofta formar celestinen vackra geoder med kristaller inuti, väldigt estetiska specimen och därför populära bland mineralsamlare.

Celestin, råsten för cabochonslipning.

Lite kuriosa är att celestinen ger en röd flamfärg om man eldar den, vilket har gjort att man använt den till fyrverkeripjäser. Det är också det bästa sättet att skilja den från sin nära släkting baryten. Det är strontiumhalten i celestinen som gör att den brinner rött. Strontium är en silverfärgad metall, ett grundämne.