Bergslagssten

Bergslagssten, cabochonslipad juvel.

Bergslagssten eller blå slaggsten. Slaggsten på grund av att den är just en slaggsten, alltså en restprodukt, efter historisk järnframställning.

Bergslagssten kallar vi den för att gruvorna förr ingick i bergslag, dvs grupperingar av bergsmän som drev bland annat gruvor, hyttor och hammare. Bergslagen är alltså det område där gruvorna låg, som sträcker sig över och in i flertalet landskap i Sverige.

Bergslagssten, cabochonslipad juvel.

Bergslagsstenen kan hittas på alla platser där man förr i världen har smält ner stenen från gruvorna för att utvinna metallen ur den. Restmineralerna som blev kvar, stelnade sedan till den slaggsten vi kallar bergslagssten.

Bergslagssten, cabochonslipad juvel.

Vår svenska berglagssten är faktiskt rätt unik. Vi har och hade järnmalm av väldigt god kvalité och därför är slaggstenen av väldigt god kvalité. Slipad som ädelsten blir den mycket vacker och den uppmärksammas ofta utomlands, där sådan här sten inte finns.

Bergslagsstenen finns i ett otal olika färgnyanser; blå och gröna, translucenta och semitranslucenta, opaka, mönstrade och enfärgade. Ibland finns där metallinklusioner som intressanta inslag.

Bergslagssten i silversmycke. Bromanjewels. Såld..

Bergslagsstenen är halvhård och lämpar sig väl som ädelsten till de flesta sorters smycken, möjligen kan den tappa sin glans efter en tid om den används som ringsten.

Bergslagssten, råsten.

Tillgängliga silversmycken och ädelstenar:

Grön bergslagssten, cabochon
Grön bergslagssten, cabochon