Bärnsten

Bärnsten, cabochonslipade juveler.
Bärnsten, cabochonslipade juveler.

Bärnsten är förstenad kåda från träd. Juveler finns i många olika färger; gula, orange, röda, bruna eller grönaktiga. Kopal, yngre bärnsten, hittar man till och med i blå färg.

Ibland är bärnstenen begåvad med insekter eller andra förhistoriska lämningar.

Det mineralogiska namnet för bärnsten är succinit.

Insekter i kopal bärnsten. Image courtesy and copyright of www.mineralminers.com.
Insekter i kopal bärnsten.
Image courtesy and copyright of www.mineralminers.com.

Bärnsten kan vara över hundra miljoner år gammal. Östersjöns bärnsten är äldre än den annars ofta saluförda kopalen och säga generellt sett vara hårdare.

Bärnsten, råstycken.
Bärnsten, råstycken.

Östersjön är begåvad med flera bra bärnstensletarplatser. I Sverige finns de nere längs skånes sydkuster och kan ge utdelning, särskilt efter en storm.

I Estland och Litauen skördas stora mängder bärnsten industriellt.

Burma har fina fyndigheter av en rödaktig variant som kallas burmit:

En av de största burmiter som hittats. http://www.naturalhistorymuseum.org.uk/visit-us/galleries/green-zone/minerals/index.html
En av de största burmiter som hittats.
http://www.naturalhistorymuseum.org.uk/visit-us/galleries/green-zone/minerals/index.html

Bärnsten har lång tradition som ädelsten. Här i Sverige uppskattades den tidigt i vår historia. Man gjorde ofta pärlor av bärnstenen, som var lättare att bearbeta än andra stenar, på grund av sin relativt mjukhet. I södra Sverige kallades den för ”rav”, vilket gett upphov till platsnamn likt Ravlunda på Österlen. Särskilt under vikingatiden hade bärnstenen en hög ställning och användes även som handelsvara.

Det finns tyvärr många bärnstensförfalskningar ute på marknaden. Dels så används äkta bärnsten till att pressa ihop nya, större bitar. Dels så görs bärnsten av olika sorters plastmassor. Förfalskningarna kan se väldigt äkta ut och det kan vara svårt att avgöra äktheten.

Det förekommer också ofta att man placerar insekter inuti borrade hål i bärnstenen för att skapa mer värdefulla specimen (samlarmineral) eller ädelstenar.

Här finner ni lite information om hur man själv kan försöka avgöra om bärnstenen är äkta: http://www.rockhounds.com/rockshop/trueamber.html

Bärnsten är en mjuk ädelsten, varför den lär tappa sin glans om man har den i smycken som nöts var dag.