Turkos

Turkoser, cabochonslipade juveler. Diverse ursprung

Turkos är ett mjukt till halvhårt mineral som använts som ädelsten genom hela mänsklighetens historia. Och det är förståeligt när man ser den lysande ljusblå färgen som turkos uppvisar.

Det är från koppar som turkos får sin blå färg. Turkosen förekommer ofta tillsammans med andra kopparmineral, såsom krysokolla och malakit.

Ibland slipas turkos med sin matris, dvs den bergart den återfinns i, men mest värdefulla brukar juveler utan matris vara. Matrisen kan vara mörk och då är det oftast limonit, är den ljus är det oftast sandsten. Det händer att matrisen bildar spindelvävslika mönster i stenen, vilket kan skapa vackra slipade juveler.

Turkos, 5 x 5 x 3 cm, Bunny mine, St. Austell dist., Cornwall, England.
Image courtesy of www.dakotamatrix.com.

Den persiska turkosen (Iran) får anses vara den allra finaste. Den klara blå färgen i den persiska turkosen återses inte i andra material. Den har använts som juvel sedan tidernas begynnelse.

Turkos, cabochon med god färg.
Image courtesy of www.gemselect.com.

Sydvästra USA, Afghanistan, Australien och Kina är bland de största producenterna av turkos just nu.

Behandlad turkos

Faktum är att nästan all turkos är behandlad på något sätt för att förbättra dess utseende.

Förr lät man turkos dra åt sig av uppvärmt vax, som då smet in i alla håligheter och skapade en slät, enhetlig sten med god glans. Det finns många olika metoder att infärga turkoser för att de ska få bättre färg och lyster. Man ”stabiliserar” också turkos med hjälp av olika epoxiplaster, den blir då mindre sprickbenägen och tar bättre glans. Mer avancerade metoder har också dykt upp, t ex Zachary metoden, som nästan inte lämnar några spår efter sig. Syntetiskt turkos tillverkas dessutom. Matris tillverkas även, den är alltså inte alltid en garanti att stenen är obehandlad eller äkta.

Det kan vara svårt att se om en sten är behandlad eller inte. En gemmolog eller ett gemmologiskt lab kan avgöra om stenen är behandlad.

Därutöver finns en mängd simulanter, som bara efterliknar turkos. ”Rekonstruerad turkos” kallas till exempel vissa stenar, det är ett material som sällan har någon turkos i sig, det är bara en mineralsmet med färg. Glas, keramik, infärgade porösa mineraler, plast och what not. Det finns gott om turkosimitationer därute.