Akvamarin

Facetterad akvamarin, facetterad juvel, 47.10 cts. Burma.

Akvamarin är en beryll, släkt med bland andra ädelstenarna smaragd, heliodor och morganit. Det är den blå till grönblå varianten av mineralet beryll och får sin färg av halten järn. Akvamarinen är en uppskattad ädelsten.

58.48ct Round Cabochon Aquamarine. Image courtesy of gemselect.com.

Många akvamariner värmebehandlas för att få djupare blå färg och framför allt för att avlägsna akvamarinens naturligt gröna ton. Om detta är önskvärt kan diskuteras, eftersom den naturliga färgen ofta är väldigt vacker och också den kan slipas till fina ädelstenar. Tendensen är att grönblå, obehandlad akvamarin efterfrågas alltmer, istället för den värmebehandlade rent blå.

Akvamariner, två facetterade juveler. L A Museum of Natural History.

Akvamarin återfinner man oftast i pegmatiter, dvs samlingar av storkristallina silikater, mest kvarts och fältspat.

Största producenterna är Brasilien, Madagaskar, Mocambique och Pakistan.

Beryl var. Aquamarine
Shigar Valley, Gilgit-Baltistan, Pakistan
Cabinet, 10.1 x 4.4 x 3.2 cm. Image courtesy of irocks.com.

Om akvamarinen har inneslutningar i form av långa ihåliga rör, i tillräckligt antal så kan ljusfenomen såsom kattögon eller stjärnor uppstå. Då kan man ur detta material slipa ädelstenar såsom akvamarinkattöga eller stjärnakvamarin. Dessa ihåliga rör är utmärkande för beryllfamiljen som akvamarinen tillhör.

Akvamarin, snidade friformer.

Det finns också en strålbehandlad djupt blå variant av akvamarin som kallas maxixe. Äkta maxixe blev bestrålad naturligt och beryll av maxixe-typ har blivit bestrålad på konstgjord väg. Maxixens färg är inte stabil och bleknar i dagsljus.

Här är de silversmycken och ädelstenar med akvamarin som vi erbjuder idag:

Silverhalsband med citrin och akvamarin.
Silverhalsband med citrin och akvamarin.