Safir

0.61 carats. Australia. Image courtesy of http://www.johndyergems.com

Den underbara blå safiren, en av de mest kända ädelstenar som finns.

Safir och rubin är båda mineralet korundum, men beroende på vilka andra mineral de innehåller, så har de olika färg. Alla röda till rosaröda korundum stenar kallas rubiner, medan alla övriga färger går under benämningen safir. Så safir behöver inte vara blå, men är mest känd i den färgen.

Sapphire colours. Image courtesy of http://www.gemselect.com

Sapphire crystals. Burma. Image courtesy of http://skywalker.cochise.edu/wellerr/mineral/corundum/sapphire-Burma1.htm

Blue sapphires. Image courtesy of http://skywalker.cochise.edu/wellerr/mineral/corundum/corundum12.htm

En väldigt vacker safir är padparadscha safir. Den har liknats vid ett bröllop mellan en lotusblomma och en solnedgång. Den är rosa och varmt orange i samma sten. Padparadscha är väldigt dyra stenar och många säljer orange safir som p. felaktigt. Det finns också en hel del syntetisk padparadscha i handeln, alltså tillverkad inte äkta.

Padparadscha safir, L A Museum of Natural History, Los Angeles, USA.

Safir återfinns på flera platser runt jorden, bl a på Madagaskar, Sri Lanka, Thailand, Australien och USA.

Safir kan också uppvisa ett fenomen som kallas stjärna, dvs stjärnsafir. Det är ljuset som bryts längs en massa tunna rutiltrådar inne i stenen som skapar ett stjärnfenomen.

0.73 carats. Madagascar. Image courtesy of http://www.johndyergems.com

Safirer genomgår som regel en hel del skönhetsförbättringar innan de når marknaden, bl a värmebehandlas de som regel och eventuella sprickor fylls med glasmassa. Det är ovanligt att finna fina, obehandlade stenar och de betingar därför höga priser. Förutom värmebehandling och sprickfyllnad, så finns det andra behandlingar som förbättrar färg och renhet i safirer, och nya metoder uppfinns hela tiden.

Om man vill köpa en obehandlad safir, så bör man handla av en känd ädelstenshandlare och gärna få ett tydligt intyg på att stenen inte blivit behandlad på något vis, ex. med värme eller glasfylld.

Safir är hårt och lämpar sig utmärkt till alla sorters smycken.

Sapphire scull. Image courtesy of http://www.skullis.com