Blåkvarts

Blåkvarts, cabochonslipad juvel. Material från Sverige.

Blåkvarts är ett lite luddigt begrepp där flera olika sorters sten kan åsyftas.

Blåkvarts kan vara makrokristallin, grovkristallin likt ametist, citrin etc. Men ingen blåkvarts har inneboende spårelement som färgar kvartsen, likt syskonen ametist och citrin.  Det är ett ljusskingringsfenomen kallat Rayleighs scattering som orsakar den blå färgen i makrokristallin kvarts.

Finner du en facetterad blå transparent sten som säljs som blåkvarts bör du vara väldigt tveksam inför dess äkthet. Dels för att det finns väldigt mycket syntetisk – tillverkad – blåkvarts på marknaden, som ofta facetteras till juveler. Dels för att det nu finns metoder där man hettar upp och bestrålar färglös kvarts så att den blir blå.

Ibland förekommer blåkvarts som strökorn i t ex granit och gnejs. Det kan bli väldigt vackra cabochoner av sådant råmaterial.

Blåkvarts, strökorn i granit.

Blåkvarts kan också vara blå pga inneslutningar av mineraler i bergkristall, exempelvis blå turmalin, eller någon av de mer sällsynta mineral som visas på sidan om bergkristall.

Dessutom förekommer bergarter, sammansättningar av mineral, där inneslutningar i kvartsen eller andra mineral bidrar med den blå färgen, exempelvis blå dumortierit-kvarts.

35.90ct Round Cabochon Violet Blue Dumortierite Quartz. Image courtesy of http://www.gemselect.com

Mer om de olika sorternas blåkvarts kan du läsa här http://www.quartzpage.de/blue.html.