Moldavit

Moldavit, facetterad juvel, med trovärdigt äkthetsintyg. 7.51 cts. Tjeckien. Image courtesy of www.gemselect.com.
Moldavit, facetterad juvel, med trovärdigt äkthetsintyg. 7.51 cts. Tjeckien.
Image courtesy of www.gemselect.com.

Moldavit är en slags tektit, ett vulkaniskt glas, som återfinns mestadels i Tjeckien. Den är klargrön till olivgrön och har kallats buteljsten pga dess likhet med gröna glasflaskor.

Det har debatterats om moldavit är en äkta sten eller om den är konstgjord. Otvivelaktigt så finns det väldigt mycket glas på marknaden som marknadsförs och säljs som moldavit. Men det finns starka fakta som talar för att en del av den moldavit som når marknaden är naturligt glas, förmodligen resultatet av ett meteoritnedslag.

Det kan vara svårt för en privatperson att avgöra om en moldavit är äkta. Bäst är att köpa stenar av riktiga ädelstensfirmor och inte bara löst på nätet. Ibland ingår ett äkthetsintyg, men det är bara värt något om det är skrivet av ett existerande lab eller en praktiserande gemmolog. Ett tips är att större, rena stenar med god färg till ett förhållandevis lågt pris förmodligen är vanligt grönt glas.

Moldavit eller vanligt glas? Inte ens råstenshandlaren är säker. Ärligheten är uppfriskande. Tanzania. Image courtesy of www.minedirect.com.
Moldavit eller vanligt glas? Inte ens råstenshandlaren är säker. Ärligheten är uppfriskande. Tanzania.
Image courtesy of www.minedirect.com.

Moldavit fick sitt namn eftersom den återfinns i området kring floden Moldau/Vltava i området Böhmen i Tjeckien. Namnet ”moldavit” används nu också för grönt glas från andra områden, likt här ovan.