
samtidigt.
Alexandrit är en eftertraktad färgväxlande krysoberyll.
Det är en ädelsten som är grön i dagsljus och röd under glödlampsljus. Lite romantiskt har man beskrivit den som ”smaragd om dagen och rubin om natten”.


dagsljus.
Alexandrit är en av de mest sällsynta och värdefulla ädelstenar man kan hitta. Den är också hård och väl lämpad som juvel i alla sorters smycken, även ringar. Marknaden är svår, det är inte lätt att hitta en äkta, fin alexandrit, med stark färgväxling.
Den klassiska alexandriten kom från Uralbergen i Ryssland. Nuförtiden ser man inte mycket ryskt material. Brasilien har bidragit med många fina stenar, men producerar inte mycket just nu eftersom regeringen blev tvungna att avbryta brytningen då det hela urartade till våld mellan gruvarbetarna.
Sri Lanka ger en stadig ström av fina alexandriter. Indien producerar en hel del. Ädelstenar från Tanzania uppvisar en stark färgväxling, men materialet är ojämnt.

Att köpa en alexandrit
Vad man bör tänka på när man ska inhandla en alexandrit är att stenen ska ha god färgväxling, helst från klara färger, inte exempelvis från gulgrönt till brunt, utan från grönblått till lilarött. Undvik de gula tonerna. Att stenen inte ska ha för mycket inneslutningar, dvs skräp inuti. Att stenen ska ha bra proportioner i slipningen, balans. Och framför allt, att stenen ska vara en äkta alexandrit, vilket tyvärr inte alls är säkert om man köper stenen ”löst”, dvs inte från en etablerad juvelhandlare.
Be om ett äkthetsintyg som sedan kan få följa stenen.
Ännu mer sällsynt är alexandrit kattögat.

Inklusioner i stenen orsakar en ljusbrytning som påminner om ett kattöga.
Äkta alexandritkattöga av bra kvalité är väldigt svårt att hitta och betingar höga priser.
Notera:
– Det finns färgväxlande krysoberyll som säljs som alexandrit, men en färgskiftning mellan blågrön/grön och brun/gul utgör ingen alexandrit.
– Det finns mycket syntetisk alexandrit och syntetiskt alexandritkattöga på marknaden. De stenarna har ofta god färgväxling och är relativt rena inuti.
– Det finns också många imitationer, bland annat vet jag att färgväxlande granat sålts som alexandrit.
En bra gemmolog kan skilja en äkta från en falsk alexandrit.